Op deze pagina zijn foto's te zien en kunt u lezen hoe en waarom muziek, radio en zenders een belangrijk deel van mijn jeugd zijn geweest.

Alhoewel het DJ zijn al weer even verleden tijd is, is de liefde voor muziek nooit verdwenen. Op moment van schrijven staat er dan ook een lekker muziekje op (internet radio)...

Favoriete internet radio stations (o.a.):

Hit FM
KickRadio 80's & 90's Hits
Radio Skipper (80's & 90s hit channel)
977 - The 80s Channel
Hallo Costa Hollanda
S K Y - F M - 70's en 80's
Radio Caroline
Arrow Classic Rock
Nova Classic Rock
Radio Monique 963 gold

Jan van de Wege | © 2009 - 2014 MJ-Webdesign
  Webdesign   Vakantie   Overige foto's   Radio  
 
 

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en is nog niet volledig.

GEVRAAGD: Foto's Radio Noordzee Watervliet en Radio Popular Watervliet! MAIL!


Het zal zo eind jaren 70 geweest zijn dat ik in Groede begonnen ben met illegaal plaatjes te draaien, eerst onder de naam "Enterprise", later onder de naam "Noordzee". Bij Enterprise waren er 3 DJ's ("de 3 van de Groe" - Ruud, Sjaak en ik zelf) en later werd de basis gevormd door Kees de Hoochg (met chg) en mijzelf.

Bij Noordzee waren er aanvankelijk 2 DJ's, namelijk Kees de Hoochg en myself (onder de naam John de Vries). Aangezien het verspreiden van muziek via een zender illigaal was, was het gebruikelijk dat iedere DJ een schuilnaam had.

MEBOII Radio NoordzeeDe naam Noordzee was niet echt origineel, maar ja, zeezenders waren het grote voorbeeld.. Wie heeft er toen niet geluisterd naar Veronica, Noordzee, Caroline, Atlantis, Mi Amigo, Del Mare, Laser, Monique, enz...

Iets goeds voor een ander proberen te doen, muziek draaien die de luisteraars zelf mooi vonden, daar ging 't om. Van die begintijd zijn helaas weinig of geen foto's.

 


 

Eerst even een stapje terug..
De meest spannende tijd is de tijd geweest dat er nog illegaal uitgezonden werd in en rondom Groede.

Iets daarvoor is het eigenlijk allemaal begonnen met via een luidspeakerkabel van slaapkamer naar slaapkamer plaatjes te draaien (radiootje te spelen) voor broer en zussen. In die tijd ook m'n eerste singeltjes van mijn oom Bram gekregen: Les Humphries Singers - Mexico en Albert Hammond met I'm a train. Ik heb het dan over 1972 - 1974.

Eigenlijk is muziek altijd al aanwezig geweest, want zelfs op de lagere school, naar het voetbalveld, enz. nam ik een transistor radio mee! Luisteren naar de zeezenders en dan vooral Radio Noordzee (en Veronica). Geweldig!

Later werd het eigen radio maken steeds interessanter: met 't aansluiten van apparatuur op een walkie-talkie. Tot mijn verbazing kon ik het geluid horen op de FM radio! De muziek was wel tot een paar straten ver te horen (op die radio)!
Naar later bleek was de walkie-talkie een apparaat(je) wat uitzond op de welbekende 27MC (van de "bakkies") en dat de muziek te horen was kwam doordat een walkie-talkie (die toch) zoveel bijfrequenties (storing) had dat het ook op de FM band te horen was.

Rond die tijd en ook illigaal was de 27MC bak - Pace 123A, 23 kanalen AM - (foto links). Op deze foto kan je op de achtergrond nog de eerste pogingen van een QSL kaart zien, iets wat ik daarna veelvuldig voor anderen heb gedaan. Ook daar heb ik helaas geen exemplaren meer van.. Het bedrukken van t-shirts vond ik toen ook al interessant.. Overal moest iets op staan, op het behang van m'n kamer, op papier, kleding, enz...

Maar goed, al doende leert men (ik was toen waarschijnlijk een jaar of 15 - 16).. Van het een komt het ander en na het verzamelen van steeds meer kennis kwam er uiteindelijk een "echte" illigale FM zender!

Natuurlijk tegen iedereen vertellen dat er muziek te horen was op bepaalde tijden. Geen muziek zoals op Hilversum 3, maar echte goede muziek. Ook geen Nederlands gedoe, maar het beste van de jaren 60 en 70 (het was toen zo eind jaren 70).

Het tegen iedereen vertellen en vooral het steeds populairder worden van de zender met steeds meer luisteraars resulteerde in de eerste inbeslagname van apparatuur en zender. Aangezien ik toen gewoon van huis uit (Dijckmeesterstraat Groede) de uitzendingen verzorgde (was dus toch niet zo'n strak plan), werd er bij het in de lucht gaan van de volgende zender gekozen om dat elke keer vanaf een andere locatie te doen.
Dat leverde de meest spannende situaties en locaties op.
Zo is er uitgezonden bij mensen thuis, vanaf de graansilo van Risseeuw in Groede (lekker hoog en prima ontvangst), vanaf het voormalige marinegebouw bij het killetje te Breskens (wat er nu niet meer staat) d.m.v. een accu beschikbaar gesteld door garage Bliek die toen nog in Breskens zat, tot en met uitzenden vanaf een vervallen leegstaande boerenschuur.

Killetje - schilderij Gerard van Grieken"Leuke" anekdote is dat we bij het uitzenden vanuit het Killetje zelf aanwezig waren met de zender, accu en cassettedeck's en dat er op een gegeven moment politie onderaan het gebouw stopte. We schrokken ons wezenloos en dachten opgepakt te worden. Wij helemaal weggedoken en enorm opgelucht toen ze even later weer wegreden.
Ze kwamen blijkbaar gewoon even naar de zee kijken....

 


Nu viel uitzenden vanaf een vervallen leegstaande boerenschuur (net buiten Nieuuwvliet) nogal op, want een mast met zendantenne die een meter of 5 - 6 uitsteekt boven een leegstaande schuur vond zelfs de politie een beetje vreemd. Wat resulteerde in de 2e inbeslagname...

We hadden een cassettesysteem bedacht die op 't eind van een bandje (van een uur - C120) automatisch de volgende startte, zodat we maar eens in de 2 uur naar de zendlocatie moesten gaan. Bij het naar de schuur gaan om de tapes te wisselen zagen we politie staan en zijn we maar wijselijk door gereden..

Beetje naïef misschien om op de kist waar de cassettedeck's in zaten te schrijven "afblijven! Eigendom van Radio Enterprise, postbus 45 Oostburg", want op die manier ging de politie met een huizoekingsbevel het huis binnen van de eigenaar van het postbusnummer. Laten dat nou de ouders van Kees de Hoochg in de Melkweg te Oostburg zijn geweest.. Na "intensief speurwerk" van de Sjampetters en zelfs tijdelijke opsluiting en verhoren op het Oostburgse politiebureau was een 2e proces verbaal het gevolg...

 

Er is toentertijd regelmatig nieuws verschenen in de PZC en andere kranten (zelf tot een verhaal over mogelijke zeezender plannen), maar dit is een van de weinige stukjes die ik heb kunnen terugvinden..

Daarna (ik weet het, ook weer onverstandig..) voor het gemak gekozen en weer van thuis uit (Dijckmeesterstraat te Groede) uitgezonden. Ondertussen werd de zender steeds populairder en werd er zelfs 3 x in de week uitgezonden. Toentertijd was ik net van school en had nog geen werk (zat ik eigenlijk niet zo mee, want dat kwam toch niet uit), dus meerdere dagen uitzenden was geen probleem.

Rond deze periode is overigens de Oostburgse Radio West ook met haar uitzendingen begonnen en het moet ook rond deze tijd geweest zijn dat de naam Enterprise is gewijzigd naar "Radio Noordzee".

De uitzendingen van Radio Noordzee (Groede) waren zo populair dat steeds meer mensen de zender wisten te vinden en er wekelijks meer dan 30 brieven met verzoekjes binnen kwamen op het Postbusnummer.

Natuurlijk kon dat niet goed blijven gaan, dus uiteindelijk voor de 3e maal opgepakt. Deze 3e x was wel redelijk heftig. Achteraf kan ik er wel mee lachten, maar (echt waar) met ongeveer 10 man politie in totaal (ik geloof 1 busje en 3 auto's) iemand van een jaar of 17, die op z'n kamer muziek verzorgd op te pakken kon best wat minder.

Vermoedelijk dacht men dat er meerdere personen aanwezig zouden zijn en misschien ook nog wel heel gevaarlijk, want anders val je (met huiszoekingsbevel) toch geen huis binnen met zoveel agenten (en RCD). Het illigaal uitzenden werd beschouwd als een criminele activiteit, dus het mocht wat kosten die dag.....

Ook voor mij, want alle apparatuur, platen, cassettes, zender, antenne, enz. werden in beslag genomen. Zelfs de complete inhoud van m'n bureaulade, want je weet maar nooit of er iets bruikbaars tussen zat... Dat zal wel mee hebben gevallen, want de namen, contact- en andere gegevens van de adverteerders stonden niet op papier..

Grappig om te vermelden is ook dat sommige adverteerders wel eens iets extra's gaven in de vorm van natura. Zo kreeg ik b.v. van benzinestation Herman (Groede) regelmatig wat gratis benzine voor m'n brommer...


 

Tot zover de voorgeschiedenis kort samengevat... ik zou er eigenlijk nog veel meer over kunnen vertellen, maar dat kost nogal wat tijd. Zo af en toe zal ik deze pagina wat verder aanvullen, dus kom nog eens terug.....


 

Hieronder ziet u een verzameling "uit de oude doos". Tot mijn schrik is het al weer meer dan 30 jaar geleden! Wat vliegt de tijd! Hoe zou 't met iedereen later verder gegaan zijn ?........

Op de onderstaande foto's staan helaas slechts enkele van de vele DJ's.... Een digitaal fototoestel was er toen nog niet (zelfs de CD speler moest nog worden uitgevonden!) dus de verzameling is beperkt. Heb jij nog foto's van toen? Ik ben erg nieuwsgierig! Neem gerust contact op! Graag zelfs.

Laten we binnenvallen in begin jaren 80 - Radio Noordzee - Watervliet:

(Klik op een fotootje om de vergroting te zien en klik op de grote foto om het fotovenster te sluiten).

 

Na 3 keer te zijn opgepakt in Groede en omstreken (rond 1980 ?) werd het toch iets te heet onder de voeten (een boete, voorwaardelijke gevangenisstraf en 2 jaar proeftijd), dus daarom uitgeweken naar het Belgische Watervliet.

Rond deze periode werd het uitzenden van muziek via de ether in België oogluikend toegestaan. Dit was de bloeitijd van de vrije radio's.


Hier begon het verhaal op de Blekkersdijk zo rond begin 1982.

De eerste "zendmast" was een antennepijp en werd voorzien van een 2 elements richtantenne, al snel opgevolgd door een getuide mast van +/- 26 m. met 4 rondstralers.

 

Het verhuizen van Nederland (Groede) naar België werd vooral mogelijk gemaakt door mijn Groese Ooms Jan en Anthon. Zijn financierden de huur van het pand, het gas, de apparatuur en studio, de getuide zendmast, enz.

Dankzij hun steun en dankzij DJ Fittipaldi (Radio Alpine / InterCity (Roeselare) werd er een heuse VZW opgericht met officiële papieren en verschijning in het Belgische staatsblad.

Helemaal perfect toch? Nou bijna, er was namelijk 1 probleempje en dat was dat we in ruil voor de steun regelmatig Nederlandstalige muziek moesten draaien. Nu heb ik niets tegen Nederlandstalige muziek, zolang het maar "verantwoord Nederlands" is, zoals Frank Boeijen, Boudewijn de Groot, Hans de Booij, enz., maar zodra het richting Mieke Telkamp, Gert & Hermien of Piet Brakman gaat hoeft het voor mij niet meer zo.. Niets tegen deze artiesten hoor, maar het paste gewoon niet bij de filosofie van het radio station.

Na intern overleg is er uiteindelijk besloten om zonder hun steun verder te gaan en zo veel mogelijk de allergrootste hits van de jaren 60, 70 en 80 de ether in te sturen. Misschien niet helemaal netjes, maar het was kiezen tussen iets waar je 100% achter kan staan of op dezelfde voet doorgaan en o.a. het verliezen van DJ's..

We kozen dus voor het eerste en deden erg ons best het station nog beter te maken. Nieuwe DJ's, uitbreiding van de zendtijd, enz. Ook mag ik de fam. Pattist (Oostburg) niet vergeten te bedanken voor hun grote steun!

Foto links: M'n allereerste autootje voor de Radio Noordzee studio, een Honda Civic. Veel lol mee gehad en zelfs eens mee op 't strand gereden..

Foto rechts: achterkant Noordzee studio Blekkersdijk, Watervliet.


Rond deze tijd is ook de VZW Publi Noordzee opgericht (Cees Willemse, Ronald van der Hoeven en Jan van de Wege). Door officieel te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (Terneuzen) konden we onze adverteerders keurig voorzien van een legale "witte" rekening.

(Grappig dat dit bij de starten van mijn eigen webdesignbedrijf MJ-Webdesign in 2005 bij de Kamer van Koophandel nog bekend was).

 

Aangezien de getuide mast toch niet zo'n geweldige constructie was is deze vervangen door een vrijstaande mast van in totaal 33 m.

Voor de betonvoet moest er een gat worden gegraven waar 5 m3 beton in kon om de constructie op z'n plaats te houden. Hier (links) ben ik dus een putje aan 't graven...

studio met Dateq mengpaneel
en 2 x Technics SL 1200 MKII

Het opbouwen van de nieuwe mast gebeurt door een firma uit Antwerpen.


Met dank aan Robert,
voor het demonteren
van de oude mast.
Hij was de enige die dit aandurfde!
En dat zonder enige bescherming..
Van de ARBO had toen
nog niemand gehoord..

De nieuwe vrijstaande mast: 33 meter hoog, met 8 rondstraal antennes.

Er werd uitgezonden met een klein wattage, maar door een "slimme" kwikcontact-constructie werd een veelvoud van het vermogen uitgestuurd.


Buitenkant pand Blekkersdijk 15
inclusief zonneband.

 

Grappig detail: Aan de voorkant van het pand hing een bord met "De soete inval". Dat was het inderdaad! Wat een armoedige, maar supergezellige tijd! Hele verhalen zijn hier over te schrijven....
Soms gebeurde het wel eens dat er een wielrenner stopte, omdat hij dacht dat het een café was! Euh.. ja, dat leek er soms inderdaad verdacht veel op!

Onderstaande foto's staan enigszins door mekaar. Zo zijn b.v. de Technics draaitafels pas wat later aangeschaft.

 

DJ Peter de Groot.

Heeft later nog even op de
zeezender radio Monique (vanaf
de Ross Revenge) gedraaid

Van cd-spelers was nog geen sprake! Wel een Datecq mengpaneel en SL 1200 draaitafels. De jingels stonden op korte cassettebandjes.

 

DJ Roel Batenburg.

DJ afkomstig van "de overkant",
daar waar steeds meer DJ's
vandaan kwamen.

DJ Eric de Craene

Is later zelfs getrouwd met een zus
van een van de Noordzee DJ's (Car met de Baard).
Helaas is er geen foto van Car.

DJ Peter de wit


DJ Peter de Wit
Foto in de oude studio.
DJ Petra de Boevere
(DJ naam Tina van de Bergh)
DJ Peter de Wit
Foto in de oude studio.

 

Links: DJ Ed de Jong (België)

 

Rechts: DJ Erik van Maarland.

Belgische DJ die bij verschillende radiostations heeft gedraaid.


DJ's Herman van Oosten en Jacco de Lange.
Herman had een (vooral bij de oudere luisteraars)
populair Nederlandstalig weekendprogramma

Op de 2e foto van links is de "oude" studio te zien.

Foto studio Radio Noordzee. Wie herkent zichzelf? Geef even een seintje via het mail adres!


Volop gezelligheid in de kleine studio van Radio Noordzee. Regelmatig bleven er slapen of was er visite.

Rechts op de foto (vlnr): Jacco de Lange (Jacco Verschoore), Ronnie de Tijger, John de Vries (Jan van de Wege) en Freddy Neele.

 


 

Hiernaast John de Vries (ikzelf dus met een schuilnaam), de initiatiefnemer/oprichter van de zender.

Ik mocht een verzoekplatenprogramma presenteren op de zaterdag en zondag en door de week een dagelijks programma.

Foto's zijn genomen tussen eind 1982 en begin 1983 (toen nog geen grammetje vet).


DJ Ronnie de Tijger

Belgische DJ (en lid van de VZW Noordzee).

Gelegenheid's DJ Ans

DJ Lucky luke.

Belgische DJ


Rechts "Toon van Loon" (Romeo Altenberg). Top DJ met een stem die veel op die van TROS DJ Tom Mulder leek.

Deze DJ draaide op dat moment op de officiële Nederlandse Hilversum 3 (Radio 3).
Bij Noordzee - Watervliet probeerde hij allerlei dingen uit ("try-out)".
Als er een item aansloeg deed hij dat dunnetjes op Radio 3 over. DJ met een geweldige creativiteit die z'n eigen medewerkers had om o.a. nieuws te verzamelen. Ook heeft Romeo eens een geslaagde 1 april grap uitgehaald door net te doen alsof hij op het strand van Vlissingen live stond te presenteren met gastoptredens van bekende artiesten. In werkelijkheid presenteerde hij net buiten de studio in Watervliet en de live opnames van de artiesten deden de rest...

 

 

Zodra je bij Radio Noordzee Watervliet aan de Blekkersdijk het pand betrad stond je meteen in een kamer waar een tafel stond, enkele stoelen, een bank en de studio. Aan de linkerkant was er nog een kleine keuken en "that was it".. Voor de wc moest je naar buiten richting de schuur. Alles heel primitief.

Boven was er 1 grote slaapkamer en een aparte zenderruimte.

Nu was het in de slaapkamer wel regelmatig erg gezellig, want we bleven vaak met z'n allen slapen en hadden de grootste lol. Vooral de zaterdagavond na de "NightShif", een live programma met Petra en Kees, waar de luisteraars live in de uitzending konden komen.

Van luxe was echter weinig sprake. Zo kan ik me nog herinneren dat op een winterse dag (nacht) de Cola die ik 's avonds op de slaapkamer in een blikje liet staan de volgende morgen deels was bevroren! Gelukkig waren de dekens goed en was er beneden een gaskachel.

Dat er toetertijd enorm naar het station geluisterd werd bewijst o.a. dat een uitspraak als ''Ik heb honger, mocht er toevallig nog iemand richting studio komen..." resulteerde in kilo’s friet die door luisteraars midden in de nacht langs werden gebracht. Echt gebeurd!

Ik weet nog wel dat een opmerking rond de kerst in de trant van "dat het een beetje saai was in de studio zo zonder kerstboom" resulteerde in het bezorgen van meerdere kerstbomen!

In de studio zelf was het dan ook vaak beregezellig! Van marathonuitzendingen tot kerstspecials, enz, enz.
In 't weekend was het vaak een komen en gaan van belangstellenden en zat 't kotje regelmatig vol!

 

Hiernaast een van laatste foto's van mijn "Noordzee - Watervliet" periode.

Barbeque in de tuin. Bankstel buiten gezet, biertje in de hand, sigaretje in de mond (gastank daarachter)......
Wat waren we nog jong!

v.l.n.r. Mario Bikker, Marc Triou en Jan van de Wege (John de Vries).

 

Nog een Barbeque foto in de tuin (of was het dezelfde bbq?)

Herken je jezelf of weet je namen? Geef het a.u.b. door via de mail!

2e van link: Anita
3e van links: DJ Peter de Groot.

 

Helaas ontbreken er heel veel foto's van de andere DJ's zoals Petra de Boevere, Jan Parent (ex radio Monique), Ronald v/d Hoeven, Kees de Hoochg (Kees Willemse), Mario, Perry, Adrie, Car met de baard, enz..

Ook waren er DJ's die de opnames in een eigen studio maakten en niet (of nauwelijks) in Watervliet kwamen. Ook daar zijn geen foto's van, zoals b.v. Gerard van der Hoeven, "stofzuigen" met Dirk de Vries, enz.

Bij Radio Noordzee Watervliet werd er door de week horizontaal geprogrammeerd (zelfde programma elke dag op dezelfde tijd) en ook syndicated gedraaid (o.a. Dirk de Vries). Syndicated wil zeggen dat een DJ opnames maakte die op verschillende radiostations op dezelfde dag werden uitgezonden. Zo was het dus mogelijk dan een beetje populaire DJ op veel zenders te beluisteren was. Tot op de dag van vandaag wordt hier nog gebruik van gemaakt. "Manneke Pop" (Peter Van Dam) is daar waarschijnlijk een goed voorbeeld van.


 

Kom je toevallig op deze site terecht en je ben toentertijd op de Blekkersdijk geweest of ben je deel van het Noordzee team geweest en je hebt nog foto's ? Laat het a.u.b. weten, alles is welkom ! MAIL!
Het gaat dan vooral om medewerkers van de Blekkersdijk. Latere medewerkers van de Calusdijk heb ik zelf nooit gekend, want na ook hier (Blekkersdijk) een paar x te zijn opgepakt (te hoog vermogen) werd het duidelijk dat er geen boterham mee te verdienen viel, waarna ik er uiteindelijk mee ben gestopt..

 


 

........maar ja..

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en heb na de Noordzee periode nog even gedraaid bij Radio Popular, die ook vanuit Watervliet uitzond.

M'n taak was het starten van de banden, het verzorgen van het nieuws en het presenteren van een programma.

 

KLIK HIER om meer te lezen over Radio Popular!

 

 

Na Popular werd het tijd voor een "echte" baan.
Ik ben o.a. werkzaam geweest bij Tandy (Tandy Corporation), Taxicentrale Keulers, Mikro Electro (ruim 12 jaar) als chauffeur - bezorger en bij Gerrit de Jonge te Axel als chauffeur - installateur.

Sinds 2005 ben ik begonnen als kleine zelfstandige onder de naam MJ-Webdesign. Nog geen minuut spijt van! Voornaamste taken zijn het bouwen en onderhouden van websites. Voor meer info klik je hier of ga je naar de officiële website: MJ-Webdesign.
Loop eens door de portfolio en wie weet? Misschien kan ik ooit eens iets voor je doen?

 


 

De "Noordzee - Watervliet" (Blekkersdijk) story zal zo nu en dan nog verder worden aangevuld!!

 Terug naar het intro